martes, 19 de mayo de 2009

"Escolta-ho en el vent" - Gerard Quintana

Us deixem una canço catalana molt coneguda i plena de valors. Té un missatge molt clar i entenedor que tots hauriem de tenir present, segur que s'hi l'escoltessim amb atenció les coses serien molt millors.

Per tots vosaltres: "Escolta-ho en el vent" - Gerard Quintana

http://www.youtube.com/watch?v=RVDbafgNRwo

Àgora educativa

Us presentem un portal educatiu en el qual pots trobar molt recursos per treballar la diversitat, la interculturalitat, la convivència, en definitiva els valors, a l'aula.
http://www.agoraeducativa.com/index-resultat.php?s=175 és aquest portal. En ell hi ha vídeos que tracten temes com l'educació intercultural, la convivència de diferents cultures, la família, l'etica i la religió, la immigració... A més de vídeos també s'hi poden trobar propostes d'activitats que tenen per objectiu representar una ajuda per a reduir l'exclusió i també per afavorir l'educació de ciutadans autònoms i crítics.

lunes, 18 de mayo de 2009

El portal edualter

En aquesta pàgina podrem trobar materials i propostes didàctiques per tal d'avançar en l'educació per lluitar contra la discriminació, no només la produïda per la diversitat cultural que hi trobem a les aules, també tracta altres temes com la violència de gènere, l’ educació per la pau, l’educació en valors i pel desenvolupament. Es basa sobre un treball més dinàmic, com és poden veure bibliografia, fitxes, vídeos i altres recursos relacionats amb els temes anteriors.
http://www.edualter.org/index.ca.htm

Les tres bessones al món de les paraules

Si ensenyem a utilitzar Internet als nens d’una manera educativa poden trobar dins la xarxa, grans pàgines i recursos que els hi seran molt útils i els ajudaran a veure i a conèixer altres coses.
A la web de les tres bessones hi ha molts recursos i hem trobat una activitat que està molt bé i que a la vegada, pot resultar molt útil pels nens i per a treballar el tema dels valors i la convivència.
Dins aquesta web hi ha un apartat anomenat les tres bessones al món de les paraules, que ens ajuda a entrar en contacte i conèixer la diversitat i les llengües del món.
El nen en un principi pot seleccionar la seva llengua natal i desprès el joc li demana el nom i edat de l’usuari. Això farà que els jocs i preguntes siguin adients a l’edat del nen.
Hi ha efectes de so i una veu que va guiant les condicions del joc. Hem trobat molt interessant aquesta web perquè hi ha diferents jocs i opcions: des d’enviar un missatge a un amic amb qualsevol llengua del món, fins a endevinar en quin idioma es parla en les escenes dels dibuixos de les tres bessones. Hi ha memoris i trencaclosques. Aquets recursos faran que el nen tingui molta atenció perquè al mateix temps que aprèn es diverteix. Totes les activitats tenen en compte les llengües del món i expliquen al nen d’una manera molt divertida orígens de paraules i significats.
Entreu a jugar, val la pena!

ELS DRETS HUMANS, ELS DRETS DE TOTS I TOTES SEMPRE!!!

Aquí teniu un video que ens parla dels drets humans de quins son i de com cada persona del món els te per igual sense cap excepció possible. Intenteu no llegir els subtítols a veure si l'enteneu en Anglès. Son molt importants per tots els homes i dones del món i molts son contradits contínuament per molts de països fins-hi tot el nostre. Ho sabíeu???

CONTES D'ARREU DEL MÓN

Explicar contes és un art molt antic que és viu encara a totes les cultures del nostre planeta. En aquesta pàgina web: http://www.xtec.es/recursos/cultura/contes/arreu/ trobem contes d'arreu del món. Aquest recull vol contribuir al coneixement d'aquestes cultures i a la potenciació de la tolerància entre qui les llegeixin o escoltin i, alhora, ajudar-los a fer descobrir les semblances i diferències entre totes les persones que compartim la terra.
L'activitat proposada seria que a partir de la lectura d'aquests contes es fes una exposició a classe on cada nen expliqui què ha après del conte, quin missatge li ha transmès.
Després podríem fer un debat per parlar del que ens aporta la diversitat cultural.

L'escola de les cultures

Dins la WebQuest hem trobat una activitat que servirà als nens de cicle superior apropar-se als diferents països del món i conèixer de més aprop les seves cultures, tradicions i art, a la vegada que es familiaritzaran amb Internet i ompliran unes fitxes que mostraran el resultat de les seves activitats.
Primer hauran de visitar una web on trobaran moltíssima informació sobre els diferents països. Tot seguit, ompliran unes activitats referents a aquets països i a la vegada aprendran coses diferents entren en contacte amb les noves tecnologies.

http://www.xtec.es/aulanet/ud/socials/cultures/index.htm

domingo, 17 de mayo de 2009

Educalia un portal educador de persones

En aquest portal podras trobar moltes activitats, comentaris, articles i infinites coses d'interès per fer d'aquest món un lloc molt més EDUCAT. És a dir, un lloc on TOTS hi som inclosos sense tenir en compte d'on venim i tot serveix per poder crear un espai on les persones ens poguem ajudar entre nosaltres a ser millors persons mitjançant l'educació per un món millor. Visita'l no t'en penediràs!!

http://educalia.educared.net/edujsp/primaria/primaria.jsp

Ciutadans del món, ciutadans propers!

Aquesta activitat presentada per Educalia ens permet dins del seu projecte Ciutadans de món crear el nostre propi arbre geneològic per crear la nostra identitat individual per poder després fer una mirada més general i veure les diferents procedències i així poder fer una reflexió sobre les diferents procedències i diversitats culturals que existeixen avui dia al món en el qual vivim. I amb aquesta visió més global poder reflexionar i veure la diversitat com quelcom enriquidor i positiu per a tots.
Llavors educalia ens permatrà mitjançant aquesta activitat ensada per nens entre 7 i 10 anys realitzar amb ells aquests arbres genològics i fer un debat al respecte amb tot el grup fins i tot existiria la posibilitat de convidar familiars de diferents procedències per que així expliquessin particularitats i característiques dels seus pasisos d'origen per així fer més propera a tots aquesta procedència. D'aquesta manera fer el món sencer més proper a l'aula i la comunitat!!
Com a webquest podeu treballar per exemple una d'aquestes procedències com per exemple podria ser els paisos africans de parla francófona: Senegal, Costa d'Ibori, i d'altres... que quins altres??? això ho podèu descobrir seguint aquesta Webquest que ens presenta l'xtec i els seus pràctics recursos pedagògics dirigits a l'educació primària. Aquí la teniu visiteu-la!!!http://www.xtec.es/recursos/webquests/htm/afrique.htm

lunes, 11 de mayo de 2009

Internet com a font de coneixement

Aquesta activitat mostra la diversitat d'Europa, crec que podia estar bé per aprendre nous països europeus dels quals molts d'aquests són desconeguts per nosaltres. Tot i que, en el meu cas posaria un contingut més ampli de l'activitat, ja no només sigui Europa. Crec que com elecció és adequat a Cicle Superior i el contingut de centre d'interès mostra la diversitat d'Europa.
Tot seguit veureu l'enllaç del qual mostra el procés de l'activitat amb els seus continguts.

domingo, 10 de mayo de 2009

Clip Educatiu



Us presentem el nostra clip educatiu. Volem transmetre la idea que la diversitat és font de riquesa.

Contes Rromane

Contes Rromane consisteix en la difusió de contes i llegendes populars gitanes. En aquestes sessions els monitors gitanos acompanyen la narració i l'escenificació de llegendes amb música de guitarra interpretada en directe. També introdueixen el concepte de la llengua gitana: el Rromano. La sessió està plantejada com un espectacle infantil portàtil de petit format i no com una classe magistral. Les llengües que s'utilitzen són el català i el Rromano. L'actuació està dissenyada per un grup-classe i té una durada de 50 minuts aproximadament. En aquesta activitat es disposa els alumnes en un cercle tancat, asseguts en cadires, junt amb els monitors i se'n propicia la participació i la interacció necessària per a la consecució dels objectius. Aquesta activitat atrau l'atenció dels alumnes i els diverteix, a la vegada que conrea la llavor del coneixement i el respecte a la cultura gitana a través d'una de les seves facetes més desconegudes: els contes i les llegendes. Els contes són un centre d'interès al voltant del qual giren uns altres aprenentatges com la llengua, la geografia, la música, les matemàtiques i la història. En una societat diversa on aspectes com la solidaritat, la interculturalitat, la comunicació, la tolerància i el respecte per l'altre són elements clau per a la convivència. Els contes apropen aquests valors als alumnes.

Edu3.cat

martes, 5 de mayo de 2009

EL PORTAL Edu365.cat

L'Edu365.cat és un portal educatiu que ofereix molts serveis diferents.
Podem trobar diversos materials per a professors de les diferents àrees, com també tota una sèrie d’explicacions i d’activitats per als nens.
És un clar exemple que amb l’Internet també podem aprendre molt, no tot s’aprèn a partir de llibres i amb un professor que t’expliqui el què diuen.
Per altra banda, el portal ens ofereix la possibilitat de ser usuaris i poder accedir a més recursos i materials als quals algú que no en sigui no hi tindrà accés. Si ens interessa també podem crear-nos un compte de correu electrònic.
Com a pares i mares també podem trobar un lloc per a nosaltres. Hi ha una pestanya on ens ofereixen tota una sèrie de recursos, informacions, adreces i webs que poden ser del nostre interès.
Animem a tothom a que hi faci una visita i es diverteixi aprenen!

sábado, 2 de mayo de 2009

Creació d’una proposta d’ús educatiu del programa Kid Pix

És una proposta que va adreçada a cicle superior.


Les competències que ens ajudaran a desenvolupar aquesta proposta són les següents:


- Tractament de la informació i competència digital:

D’aquesta competència bàsicament volem treballar la utilització de les noves tecnologies per a accedir a diversa informació, organitzar-la, relacionar-la, analitzar i sintetitzar-la, és a dir, comprendre-la i integrar-la en els esquemes de coneixement.

També volem utilitzar les TIC com a eines en l’ús de processos matemàtica, físics, econòmics o artístics.


- Competència artística i cultural:

Dins aquesta competència volem donar èmfasi en els següents aspectes:

- Conèixer, comprendre, apreciar i valorar diferents manifestacions culturals i artístiques, utilitzant-les per enriquir-nos, gaudir i considerar-les com a patrimoni dels pobles.

- Valorar el diàleg intercultural i la defensa de la llibertat d’expressió en un marc de respecte i empatia per les persones.


Els objectius que volem aconseguir fent aquesta activitat són:



Objectius generals

Objectius específics

Experimentar i indagar en les possibilitats expressives del so, de la imatge i del moviment i apreciar que l’art és una manera de donar forma a les experiències, a les idees i a les emocions.

Aprendre a crear imatges i veure que a partir d’aquestes pots expressar tradicions, experiències, sentiments de persones amb una cultura determinada.

Explorar, conèixer i experimentar les possibilitats que ofereix la veu, el cos, els sons, els instruments, l’experiència artística, la comunicació audiovisual, els materials, les TIC, mitjançant els llenguatges artístics i la realització de projectes expressius i de comunicació.

Conèixer les possibilitats que ens ofereix el programa Kid Pix per a realitzar un projecte on s’expressin diferents cultures i així poder iniciar un debat i una reflexió intercultural.


Aquesta proposta s’emmarca dins l’àrea de noves tecnologies o el que normalment en diuen informàtica i l’àrea de llengua. També podem trobar també alguns aspectes relacionats amb l’àrea artística o de plàstica.

El treball es basarà sobre 2 sessions i consistirà en el següent:


1. Dividirem la classe en grups de 3 o 4 , segons la quantitat de nens que tindrem a classe, de manera que cada grup representi un país.


2. Cada grup haurà de buscar informació del seu país, pel que fa referència a la cultura, tenint en compte les següents característiques: menjars típics, música, art, tradicions populars, animals que hi habiten. Hauran de fer referència a tres d’aquestes característiques com a mínim.


3. Després també hauran de buscar paisatges típics del país.


4. Un cop acabada la primera sessió començarem amb la segona on ja tindrem la informació i les imatges. Els presentarem el Kid Pix, recordant-los les diferents coses que els permet fer, tot i que els nens ja saben utilitzar el programa.


5. Cada grup haurà de fer una petita seqüència d’imatges (una mini pel·lícula) on ensenyin les principals característiques culturals del país. També s’han d’ajudar de text escrit i podran llegir-lo enregistrant-lo amb la seva veu.


6. Finalment passarem a classe tots els mini vídeos per tal de conèixer les diferents cultures que s’ha treballat. També farem un debat final on facin una valoració de l’activitat i podem fer un debat obert sobre les diferents cultures i la riquesa que ens aporta la diversitat.


Cristina Catalán

Aura Lozano

Laura Sunyer

Christobal Martinez

martes, 28 de abril de 2009

INTEGRAR LA DIVERSITAT CULTURAL I LES CAPACITATS INDIVIDUALS A TRAVÉS D’UN PROJECTE CURRICULAR AMB L’ÚS DE LES TIC

Al CEIP Font de l’Alba de Terrassa , on el 60% de l’alumnat són fills d’immigrants, estant duent a terme un projecte d’investigació per tractar la diversitat sociolingüística.
El projecte es desenvolupa mitjançant les TIC.
La metodologia emprada és ben senzilla: cada setmana el tutor selecciona un grup de vuit alumnes dividits en parelles als quals s’encarrega un projecte d’investigació que desenvolupen en 4 ordinadors integrats en un espai de l’aula.
Es tracta de projectes curriculars que un grup d’alumnes va fent amb la supervisió del mestre, encara que de manera autònoma a la resta de la classe.
Això permet al docent que pugui donar una atenció més personalitzada a la resta d’alumnes del grup atenent millor les necessitats de cadascú depenent del nivell que tingui.
Per altra banda, el desenvolupament dels projectes amb aquesta metodologia fa possible que els alumnes puguin demostrar i desenvolupar les seves aptituds personals, la qual cosa suposa un important factor de motivació per a ells, i en especial, per als que es troben en fase d’integració cap a una realitat sociolingüística diferent a la seva i/o tenen aptituds per sobre o per sota de la mitjana.
http://www.xtec.cat/perfils/perfils25/index.htm

martes, 24 de marzo de 2009

ELS VALORS HUMANS

A l'escola no només hem de formar professionals, també hem de formar persones. Aquest clip doncs, m'ha semblat interessant perquè parla de diferents valors humans fet que ens pot introduir un debat a classe; i anima a que visquem en consonància amb aquests valors per tal de treballar per un món milllor.

La sinceritat i el perdo

Aquest vídeo reflexa aquets dos grans valors com són la sinceritat i el perdo a partir d'uns famosos dibuixos coneguts com "La Banda del Patio", que agraden molt al públic infantil i en aquesta ocasió tenen un missatge que transmetre.

lunes, 23 de marzo de 2009

Fer amics es important!

Aquest vídeo que està en Anglès ens parla dels amics i de conceptes que es troben al voltant d’aquest aspecte tant important en la vida dels nostres nens i nenes com és l’amistat. És un repàs molt ràpid ja que en un minut el protagonista del vídeo ens explicarà trets importants de l’amistat en un anglès molt clar que tot hi així sempre es pot anar parant.

Tots podem conèixer diferents cultures.

Dins d’una classe hi ha nens de diferents països o llocs ja que segons quina zona poden tenir diferents maneres de viure. En el següent vídeo podem observar com podem aprendre diferents jocs del món a través de les amistats, on tots hi podem col·laborar o participar.

Edu3.cat